SENDERS DE GRAN RECORREGUT
El Camí dels Bons Homes (GR-7, GR-107)
12a etapa. Bagà – Paller de Dalt. La Ruta dels Contrabandistes
DINAR DE CLOENDA DE LA TEMPORADA
Diumenge, dia 13 de juliol
Per finalitzar aquesta temporada que hem dedicat íntegrament al Camí dels Bons Homes, res millor que completar-la amb una visita guiada al Centre Medieval i dels Càtars, a Bagà. En aquest museu, situat al Palau dels Barons de Pinós, hi ha una exposició permanent sobre el catarisme a l'època medieval a la vila de Bagà, a través de diferents sales. Ens mostraran també un àudio-visual digital que permet seguir la història dels Càtars i trobadors i la llegenda del rescat de les cent donzelles. Tenim reservada aquesta visita al museu a les dotze del migdia, i s'haurà de fer en dos torns: el primer, de dotze a una, i el segon, de una a dues de la tarda. Això és degut a que les sales no són excessivament grans, i no hi cabríem tots a la vegada. Aquesta visita és un obsequi de la Vocalia de Senders a tots els participants de l'etapa.
A més de la visita al Centre Medieval i dels Càtars, també podrem esplaiar-nos amb un altre àudio-visual, de vint minuts de durada, al Centre d'Interpretació del Parc Natural Cadí-Moixeró, que es troba molt a prop.
Abans, però, farem una bonica excursió per les rodalies de Bagà, concretament l'anomenada Ruta dels Contrabandistes, des de Bagà fins al Paller de Dalt, seguint l'itinerari del GR.150 i del GR.4-2, que van junts tota l'estona. Es tracta d'una antiga ruta de contrabandistes que utilitzaven la dita "canal mala" per travessar de la Cerdanya cap al Berguedà. Passarem pel Santuari de la Mare de Déu de Paller, lloc esplèndid on podrem esmorzar, al costat de la font dels Banyadors, amb aigua abundosa. Unes belles pastures voltades de magnífiques muntanyes, situades a uns 1.200 metres, ens donaran la benvinguda a les runes de l'antiga ubicació del Santuari, el Paller de Dalt.
Descripció de l'itinerari: Sortim de Bagà, des de la Plaça Catalunya i pugem pel carrer Font del Sofre, al final del carrer a mà esquerra, i passant pel costat de l'aparcament públic, anem seguint la carretera que passa per davant de Cal Més-Xic, i continuem fins al final. A les vores de la carretera trobem pollancres i algunes pinedes. El Santuari de Paller queda molt amagat, entre frondosos plàtans i pollancres. Abans d'arribar a l'esplanada es troba una creu de terme. Després de la creu, a molt pocs metres ja veiem el Santuari. Només arribar hi ha una gran esplanada a tres nivells, i també un aparcament a l'esquerra.
A la dreta, trobem la Font dels Banyadors, abundosa i, segons els gojos de la Verge de Paller, curadora del mal de pedra. És un bon lloc per esmorzar. Continuarem l'excursió fins al Paller de Dalt, lloc molt bonic amb unes vistes extraordinàries, on hi ha les restes de la primitiva església de Paller. A la tornada, seguirem el mateix itinerari a l'inrevés fins a Bagà. Aproximadament, el recorregut té uns 12 kms.
El Santuari de Paller es va construir entre el 1747 i el 1748. L'interior de l'església és d'una sola nau neoclàssica amb volta de mig punt. L'estructura i ornamentació del retaule principal és d'estil barroc, destacant la imatge de la Mare de Déu de gust Neoclàssic. Cada any, el primer diumenge de setembre es celebra l'aplec de la Mare de Déu de Paller. Al costat del Santuari, hi trobem el refugi, que té dues cambres de bany i una capacitat per a 16 – 18 persones. Està totalment equipat: calefacció, llar de foc, aigua calenta i estris de cuina.
Dinar de cloenda: Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem el dinar de cloenda de temporada al restaurant-fonda Camprubí, de La Nou de Berguedà (a 15 km de Bagà).
Dificultat: *
Desnivells acumulats aproximats: (+500 m) (-500 m).
Organitza: Vocalia de Senders.
Vocals: Hermo, Enric, Joan, Àngel i Montse.
En la següent imatge podeu veure el track GPS de "La Ruta dels contrabandistes". Si hi cliqueu, podeu veure el track al Google Earth en 3D i descarregar-vos-el:
La Setmana Medieval de Bagà i el Rescat de
les 100 donzelles
El nucli antic de Bagà (el Berguedà) recorda, la setmana del 13 al 20 de juliol, el rescat de les 100 donzelles. Es tracta d'una de les llegendes més antigues, conegudes i difoses de la nostra cultura popular, que combina la narració històrica amb la fantasia miraculosa. Del dimarts 15 al diumenge 20 de juliol, Bagà celebra la seva Setmana Medieval amb un àmpli ventall d’activitats lúdiques que s’estructuren al voltant de la famosa llegenda local del rescat de les 100 donzelles.
La primera versió coneguda de la llegenda baganesa és de l’historiador local Pere Tomic, que l’any 1431 va manuscriure el que va sentir explicar als més vells de la vila.
El protagonista segrestat: Galceran de Pinós
Diu la història que pels volts de l’any 1147 el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, en virtut de la seva condició de vassall d’Alfons VII, va haver de participar en l’expedició del rei de Castella contra Almeria, l’objectiu de la qual no era conquerir el territori, sinó d’eliminar les bases de la pirateria musulmana a la Mediterrània. L’expedició catalana, que va ser capitanejada pel noble Galceran de Pinós, fill dels senyors de la Baronia de Bagà, i per Santcerní, company d’armes i senyor del castell de Sull, va sortir per mar i va acabar amb èxit amb el control de la ciutat andalusa.
Ara bé, els dos joves cavallers Galceran i Sancerní van ser fets presoners i van romandre captius cinc anys en mans de l’enemic. A més a més, el rescat que els sarraïns van demanar per la seva llibertat va ser molt considerable: 100.000 dobles d’or, 100 cavalls blancs, 100 vaques, 100 peces de brocat de Tuïr anomenat auris i 100 donzelles verges.
Els familiars de Pinós aconseguiren reunir tots els béns materials per tal d’obtenir el rescat del seu cavaller, a excepció de les nines poncelles. Aleshores, mentre uns cronistes diuen que els Pinós anaren raptant donzelles d'entre les masies de la contrada, altres parlen d'un acord, fet a contracor i amb molta ràbia, que consistia en què les famílies que tinguéssin tres donzelles, en donarien dues, les que en tinguéssin dues en donarien una, i entre les que només en tinguéssin una es faria un sorteig per a veure quina seria la lliurada. La comitiva amb les 100 joves es dirigí cap al port de Salou, lloc pactat per entregar el rescat.
El salvament miraculós
Però aleshores s’esdevinguè el miracle. Explica la llegenda que durant el seu captiveri, Galceran del Pinós i Sancerní suplicaven cada dia als seus respectius patrons, Sant Esteve i Sant Genís, que els concedíssin la gràcia de la llibertat. I així succeí un dia abans de l'entrega del rescat. Els dos cavallers catalans van ser alliberats de forma miraculosa de la seva presó i van ser portats a la platja de Salou on es van trobar amb el seguici. L'esdeveniment va ser celebrat amb sorpresa i molta alegria. D’aquesta manera fou com les donzelles baganeses van ser alliberades del seu trist destí.
En agraïment, Galceran del Pinós regalà a totes les donzelles vestits de color verd i vermell (els colors de la Baronia de Bagà) i va fer a les famílies vassalles lliures de pagar el tribut feudal de remença, que els obligava a entregar-li periòdicament una part de la collita.
L'escenificació de la llegenda
Des de 1990, i per iniciativa de l’Associació Medieval de Bagà, més de 100 actors dirigits escenifiquen la Llegenda del Rescat a la plaça Galceran de Pinós o plaça Porxada. Es tracta d’un espectacle on les diferents arts escèniques (teatre, dansa, cant coral i música), es compaginen per oferir un complex i majestuós muntatge que any rera any assumeix el repte de fer-lo més atractiu i original i poder contribuir, així, al coneixement i difusió de la llegenda baganesa.
Més informació:
*
*
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada