Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

17 de novembre del 2007

ITINERARIS PER CATALUNYA

Caminada per la Serra del Montsant


Diumenge, dia 6 d'abril


El Montsant, conjuntament amb altres muntanyes prelitorals catalanes, forma una via d’unió entre el Sistema Ibèric i el Prepirineu. L’elevada diversitat biològica que aplega es veu propiciada per un particular relleu caracteritzat per un seguit de cingles, congostos i barrancs, que dificulten l’accés a l’interior de l’espai i preserven el seu aïllament.
El paisatge vegetal es defineix clarament per la vegetació mediterrània amb una certa influència submediterrània i eurosiberiana. Teixedes, murtars i espècies de flora protegida, com el salze de cingle, conformen una vegetació d’alt valor natural. L’espai vegetal es reparteix entre els dominis de l’alzinar amb marfull i el carrascar, que predominen en la major part de la zona, i el de la roureda seca de roure de fulla petita, que apareix als fondals més humits i als nivells superiors de la serra.
Les grans extensions de rocam singularitzen aquest espai ric en elements propis d’aquesta mena d’ambients com les comunitats de poniol fruticós o de salze de cingle.
El Montsant, conjuntament amb el massís dels Ports, és un dels reductes faunístics de més importància de les comarques meriodionals catalanes. Cal remarcar l’àrea que se situa a l’entorn del riu Montsant, que constitueix un àrea de gran diversitat, representativitat i singularitat d’animals on es pot trobar la colobra llisa meridional, el turó, la mostela, la fagina, el toixó, la guineu, l’àliga cuabarrada, l’àguila daurada, l’àguila marcenca, l’esparver, el falcó pelegrí, el duc, la merla d’aigua, l’oreneta cua rogenca i el xoriguer. Al riu, s’hi troben peixos com el barb comú, la madrilla i la bagra, entre d’altres.
Aquest és el marc formidable que proposem per fer-hi una ruta i gaudir d’aquest privilegiat entorn. Iniciarem el nostre itinerari a La Morera de Montsant (743 m) des d'on pujarem a la Serra Major (1.132 m) pel grau del Carrasclet, una escletxa a la roca equipada amb ferros i escala de gat per poder superar el cingle, i baixarem cap al Toll de l’Ou (680 m). Agafant el PR que passa pel grau del Racó dels Forats, tornarem a travessar la Serra Major (1.080 m), i agafant el grau de Salfores, que desemboca a una aèria cornisa, amb una bona vista del Priorat amb la Cartoixa de Scala Dei en primer terme, retornarem a La Morera de Montsant.



Dificultat: **** (No apta per als qui tenen vertigen)
Desnivell acumulat aproximat: (+820 m) (-820 m).
Organitza: Vocalia de Senders
Vocals: Robert Rué, Hermógenes Diez, Enric Cortés i Joan Perich

*
*
*