Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

24 de desembre del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


El Camí dels Bons Homes (GR-7, GR-107)

Novena etapa. Merenç-de-les-Vals - Orgeis (17,970 km)


Diumenge, dia 25 de maig


*100 ANYS, 100 EXCURSIONS!!

La Unió Excursionista de Sabadell (UES) celebra enguany el centenari dels seus inicis i per a celebrar aquesta important efemèride vol fer una activitat extraordinària amb la màxima difusió i participació. Aquesta activitat ha estat organitzada per tal que hi puguin participar el màxim de persones. L'acte central del Centenari, anomenat "100 anys, 100 excursions", se celebrarà el cap de setmana del 24 i 25 de maig fent, per diferents llocs de Catalunya, 100 excursions i activitats relacionades amb la muntanya, així com escalades, avencs i coves. Tots els participants rebran gratuïtament un polo commemoratiu del centenari.
La Vocalia de Senders participa activament en aquesta iniciativa de la UES, fent una de les 100 excursions: la 9ª etapa del Camí dels Bons Homes, Merenç-de-les-Vals - Orgeis, que coincideix amb el diumenge 25 de maig. Teniu més informació d’aquesta celebració de la UES a la seva pàgina web.
Pel sol fet de participar en aquesta 9ª etapa del Camí dels Bons Homes, i un cop feta degudament la inscripció, els primers 50 inscrits rebran gratuïtament un polo de color vermell especialment dissenyat per aquest acte del Centenari, i el nou mapa del Rodal de Sabadell. La UES no ens pot garantir més de 50 unitats, però farà tot el possible perquè n'hi hagi per a tots els participants de l'etapa, en el cas que sobrepassem aquesta xifra.
Llavors, durant l'etapa, i en algun lloc representatiu, ens farem un parell de fotografies de grup amb el polo del centenari, les quals s'enviaran posteriorment a la UES. Aquestes fotografies seran exposades en el "Butlletí de les 100 Activitats", així com també a l'edició especial que es farà del Diari de Sabadell.


MERENÇ-DE-LES-VALS – ORGEIS

Sortim del poblet de Merenç-de-les-Vals (1.052 m) travessant un pont de pedra sobre el riu Arièja i seguim per una calçada empedrada. Passem pel costat de l'església romànica de Vives i deixem la cruïlla de la variant GR-107-4 que es dirigeix cap a Les Bessines. El camí comença a guanyar alçada obtenint-se molt bones vistes de la vall, i arribem a les Bordes de Coual (1.540 m). La vista de la vall és magnífica. Al fons, podem veure les instal·lacions de les pistes d'esquí d'Ax-Bonastre.

El GR-107 continua pujant fins al Sarrat de Larguis (1.750 m), punt més alt de l'excursió, carena on hi ha el canvi de pendent. A partir d'aquest punt, tot serà baixada fins a Orgeis. Passem pel coll de Jos (Col de Joux, 1.701 m), on trobem un refugi, amb molt bones vistes de les dues valls. El camí comença a davallar fent ziga-zagues.

Al final de la baixada, passem una tanca elèctrica, i seguim una pista asfaltada que ens porta a Ressec de Bas (1.300 m.), antiga casa de pastors restaurada. Al cap d'un quilòmetre trobem el Refugi del Roc de la Pera, amb una àrea de pícnic i espai lúdic, lloc idoni per dinar. Seguint la pista de baixada, passem pel costat del poble d'Orlú, però no hi entrarem. Només ens queda seguir un caminoi que en uns deu minuts ens portarà fins Orgeis (823 m), on trobarem un preciós pont de pedra sobre l'Arièja i una creu de terme al costat del pont.


Dificultat: **

Desnivells acumulats aproximats: (+700 m) (-930 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Hermógenes Diez, Enric Cortés i Joan Perich.






El cavall de Merenç o "príncep negre"


La història del cavall de Merenç, el Príncep Negre, es perd en la nit dels temps. La llegenda del Merenç es conserva a través de les edats: ve des de les balmes prehistòriques de Niaux fins als temps de Napoleó que se li distingeix arrossegant els canons de la campanya de Rússia. Aquest rústic cavallet de l'Arièja ha mantingut fins als nostres dies els seus atributs i la seva estampa.

El cavall de Merenç és un símbol de l'Arièja. Li diuen el "príncep negre". D'aquest exemplar d'alta muntanya pirinenca encara se'n veuen pasturar en el seu hàbitat natural. Cap a la dècada dels seixanta del segle passat van estar a punt de desaparèixer, però ara viuen un moment de clara expansió. Mentre han anat minvant els caps de bestiar d'altres espècies ramaderes a l'Arièja, el cavall de Merenç és present a tot el món. Un propietari il·lustre és el primer ministre anglès Tony Blair. A Catalunya hi ha una societat dedicada a aquesta raça, l'ACCRA (Associació Catalana de Cavalls de Raça Arièja).

El cavall de Merenç és un poni noble, bonifaci, tranquil, tímid, mans i resistent a les inclemències del temps i del terreny. Bon col·laborador en altres temps de pagesos, venedors ambulants i contrabandistes, ara és ideal per a les rutes de muntanya de certa dificultat. Escalador, transita amb pas segur pels terrenys relliscosos, nevats o gelats. També se'l fa servir a les escoles d'equitació i per a hidroteràpia. La seva utilitat sembla no tenir límit, manté en variades circumstàncies una seguretat i una calma que tots aprecien. El seu peu ferm en la muntanya i la seva paciència fan del Merenç el cavall de tots i cadascun: del nen que s'inicia com a genet, a l'adult que busca córrer amb atreviment.

A la Bastida de Seròs s'ha obert el Centre Nacional del Cavall de Merenç, dedicat a la seva reproducció i promoció. A Bouvan, li hi dediquen un concurs nacional el mes d'agost.
*
*
*