Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
El Camí dels Enginyers (vall del Freser)

19 de gener del 2024

 

 10a etapa:                     Torà - Santuari de Pinós                     (14,810 km)  

 Etapa cloenda del GR 171   dinar de germanor


Diumenge, 16 de juny de 2024


Itinerari

Torà, serra de Sant Donat, Sant Donat de Figuerola, Tossal de Sant Donat, Sant Pere de Figuerola, serra de Claret, Santa Maria de Claret, Camí de la Petja, serra de Pinós, cim de Pinós, Santuari de Pinós i Hostal de Pinós.

Descripció

Ermita de Sant Donat de Figuerola

Emprenem, per fi, el tram final del GR 171, entre la Segarra i el Solsonès, que ens conduirà a la Serra de Pinós. Des del poble de Torà carenejarem per tres serres contigües: la serra de Sant Donat amb l'ermita de Sant Donat de Figuerola; la serra de Claret, amb el poble de Claret i l'església de Santa Maria; i la serra de Pinós on trobarem el Santuari de la Mare de Déu de Pinós, punt final del GR 171, situat dalt la carena, a més de nou-cents metres d’alçada, "100 Cims" de la FEEC i extraordinari mirador de les comarques de la Segarra, Solsonès, Bages, Anoia i el Pirineu al nord. Al costat del santuari es troba l'ajuntament de Pinós i l'Hostal de Pinós on farem el dinar de final de temporada. 

Sortim des de la plaça de la Font de Torà (amb el seu rentador de verdures i el safareig) on podem admirar el monument més emblemàtic de Torà (434 m). Seguim per l'extrem oriental de la plaça i seguim pel costat de la riera de Llanera. A la darrera casa torcem a la dreta i travessem la carretera LV-3005a, que condueix a l'Hostal Nou de Llobera i Solsona. Seguim per aquesta pista que és el camí de Torà a Claret uns cinc-cents metres. A l'alçada de la pallissa del Carulla (edificació a la dreta) trenquem cap a la pista de l'esquerra i havent fet el primer revolt la deixem per a agafar el corriol que s'enfila en direcció nord per la costa de Sant Donat (459 m). Anem ascendint cap a la serra de Sant Donat. El camí fa un tomb de 90 graus a dreta, segueix uns cent metres més, en què trepitjarem trams de camí empedrat, i prenem un ramal de corriol a l'esquerra. Es va enfilant amb algunes ziga-zagues fins que decideix seguir direcció a llevant. Ja podem albirar la capella de Sant Donat. Arribem a l'ermita de Sant Donat de Figuerola (s.XVIII) (618 m), bon lloc per a esmorçar.

Seguim la pista fins a una barraca de pedra seca. Allí la pista torça a la dreta i segueix un bon llarg pel llindar de la costa de la serra de Sant Donat. Deixem a l'esquerra el Tossal de Sant Donat (644 m), punt més alt d'aquesta serra. Gaudim d'amples vistes de la vall de Cellers. Passem per sota d'una línia elèctrica i arribem a una cruïlla. Torcem a l'esquerra i baixem a l'era de la masia-castell de Figuerola; aquesta era una casa important, ara abandonada. Voltem el petit tossal de la casa castell per l'esquerra i baixem fins a l'ermita romànica de Sant Pere de Figuerola (s.XI) (599 m). Per la banda dreta anem descendint per un corriol, que torna a ascendir fins a trobar de nou la pista (610 m). Continuem per la pista, tot seguint l'anomenada Ruta del Llobregós, que ens porta al poble de Claret. Visitarem l'església romànica de Santa Maria de Claret (s.XI) i els seus carrers medievals (647 m). Retornem a la cruïlla de l'entrada del poble, i seguim la pista en direcció a llevant per l'anomenat Camí de la Petja, i que tot pujant ens portarà per tota la serra de Claret, amb molt bones vistes. Deixem el mas de la Petja a l'esquerra i arribem a una cruïlla; seguim el camí de la dreta, el Camí del Santuari. A la següent cruïlla, seguim per la pista de la dreta.

Santuari de Pinós

Arribem al Corral del Cap de la Serra (801 m), i seguim direcció al Santuari de Pinós. Passem a frec de la Torre de Castellanes (871 m) i arribem al vèrtex geodèsic de la serra de Pinós, al mateix camí carener (928 m), punt culminant de la serra, punt més alt de la sortida i "100 Cims" de la FEEC. Seguim el camí recte, i al cap d'un quilòmetre arribem per fi al Santuari de la Mare de Déu de Pinós (gòtic tardà, s.XIV) (905 m), amb la Creu de Pedra en primer terme, punt final de l'etapa i de la nostra llarga caminada pel sender GR 171.

El Santuari de Pinós està situat a 905 mts. d'altura sobre el nivell del mar i és el centre geogràfic de Catalunya. La seva capella data del segle Xlll, fou construïda pels templers i d'aquí el seu gran valor arqueològic i cultural. Molt a prop del santuari hi ha una Rosa de Quatre Vents que indica els quatre punts cardinals i des d'on podem albirar els Pirineus, el Collsacabra, el Montseny, Montserrat, etc, les vistes són espectaculars. Al costat del santuari es troba l'ajuntament de Pinós i l'Hostal de Pinós (preciós restaurant de pedra i fusta medieval) on farem el dinar de final de la temporada.


DINAR DE CLOENDA. Per a acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem el dinar de cloenda de temporada al Restaurant Rural de l'Hostal de Pinós. El preu del dinar serà de 22 €. La Vocalia de Senders es farà càrrec del cava i els cafès. Es podrà escollir el menú directament al restaurant. En el moment de fer la inscripció al Centre s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar (22,- €) i l’import del dinar (22,- €).


MENÚ RESTAURANT DE PINÓS (16/06/2024)


PRIMERS PLATS

SEGONS PLATS

POSTRES

 

Amanida catalana

Amanida verda

Amanida de formatge

Amanida de salmó

Torrada amb escalivada

Escudella amb mandonguilles

Canelons de carn

Canelons de bolets

Canelons de peix

Espinacs gratinats

Patates emmascarades

Meló amb pernil

Macarrons

 

 

 

Gambes i musclos a la planxa

Cua de rap amb sípia

Bacallà amb samfaina

Bacallà amb mel

Sípia amb gambes

Confit d'ànec

Pollastre de pagès guisat

Conill al forn

Cabrit arrebossat

Peu de porc guisat amb prunes i pinyons

Rodó de vedella amb bolets

Galta de porc al forn

Espatlla de xai al forn

Xai a la brasa

Botifarra a la brasa

 

Mousse de iogurt

Crema catalana

Crep de xocolata

Mató amb mel o sucre

Profiterols amb xocolata

Trufes

Pastís de formatge

Braç de gitano de nata

Braç de gitano de trufa

Mil fulls amb fruita

Gelats

Flam

Fruita

Músic

 

pa, vi i aigua



DETALLS DE L'ACTIVITAT

Dificultat:  **  (14,810 km)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 622 m) (- 142 m).

Organitza: Vocalia de Senders.




DESCÀRREGUES


Torà - Santuari de Pinós

Full de ruta 10ª etapa, Torà - Santuari de Pinós

Track GPS 10ª etapa, Torà - Santuari de Pinós

Track GPS 10ª etapa en format GPX per a mòbils

Àlbum de fotos 10ª etapa, Torà - Santuari de Pinós


Cim de Pinós (928 m)