Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Mirador de Sant Joan de la Muntanya (Montblanc)

10 de juny del 2023

 

 2a etapa:     Paüls - la Fontcalda - Estació de Prat de Comte      (19,410 km)

 

Diumenge, 22 d'octubre de 2023


Itinerari

Paüls, barranc del Morellà, coll del Tormossal, Racó del Tormossal, barranc i font de Montsagre, coll Roig, coll de la Refoia, Pla de la Refoia, coll de la Carrasqueta, la Carrasqueta, vall dels Masets, mas de Passamonte, collet d'en Roc, Prat de Comte, ctra. T-361, camí de les Fantjoanes, coll de la Fontcalda, via del tren de Val de Zafan, via verda de la Terra Alta, riu Canaletes, Santuari de la Fontcalda, Àrea interpretativa de la vall de la Jepa i Estació de Prat de Comte.

Descripció

Bassa de la Refoia (coll Roig)

Segona etapa del GR 171, entre els nuclis de Paüls, comarca del Baix Ebre, i l'antiga estació de tren de Prat de Comte, a la Terra Alta. En aquest fantàstic recorregut descobrirem les muntanyes del Montsagre (el pirineu tarragoní), on la pedra en forma de cingles i espadats i els boscos de pins aferrats a la roca modelen un paisatge molt abrupte i de gran bellesa. Cal destacar també el paratge de la Mare de Déu de la Fontcalda, un indret paradisíac a la riba del riu Canaletes on hi ha un santuari i un balneari. Acabarem a l'antiga estació de tren de Prat de Comte, situada a la línia de ferrocarril de Val de Zafan, avui condicionada com a Via Verda de la Terra Alta.

Som a Paüls, davant la Cooperativa agrícola (305 m). Anem pujant pels antics carrerons de la vila travessant el poble en direcció a la serra del Montsagre. Passem per la plaça de l'Ajuntament, punt de confluència amb el GR 7. Passem sota les restes malmeses del castell de Paüls i l'església de Santa Maria. Deixem el cementiri a l'esquerra (375 m) i anem seguint el camí del Morellà en suau ascens. Deixem algunes pistes secundàries i creuem el barranc del Morellà. El GR passa pel coll del Tormossal (460 m), i va pla per l'anomenat Racó de Tormossal (500 m), un espadat de roca d'un colorit extraordinari. Travessem el barranc de les Fonts i anem pujant acusadament per la serra del Montsagre de Paüls. Travessem el barranc del Montsagre fins a arribar al Pla de Montsagre (842 m). Als peus del camí, hi trobem la font del Montsagre (pal indicador), amb molta aigua. Més amunt, passem pel coll Roig (918 m), on trobem la bassa de la Refoia que revoltem. Des d'aquest punt, tenim una gran panoràmica: a l'esquerra el Tossal d'Engrilló, enfront la Punta dels Llambrars i dels Raus, a la dreta la Mola Grossa, i a l'esquerra el Montsagre; som al punt més alt de l'excursió. Ara, seguim una pista en direcció nord-est davallant cap al coll de la Refoia (850 m).

Mola Grossa i font del Montsagre de Paüls

Travessem l'extens Pla de la Refoia i seguim la pista, tot davallant cap a la Carrasqueta. Passem pel coll de la Carrasqueta (775 m). Més endavant, després d'una forta baixada, trobem les Coves d'en Sulleva a l'esquerra del camí. Travessem la vall dels Masets, amb alguns masos enrunats a dreta i esquerra. Deixem a la dreta les runes del mas de Passamonte (430 m). Seguidament, el GR travessa pel mig d'uns camps de conreu i passem pel collet d'en Roc (418 m). Travessem la carretera T-333 de Tortosa i, pel carrer de Xerta, entrem al poble de Prat de Comte (325 m), ja a la comarca de la Terra Alta, al nord-est dels Ports de Beseit. El poble està enlairat a l'esquerra del barranc dels Corralassos. La seva església parroquial és dedicada a Sant Bartomeu. De seguida, sortim del poble per un camí en direcció nord-est fins a sortir a la ctra. T-361 de Prat de Comte a l'antiga estació, que seguim a la dreta. Deixem el cementiri de la població a mà esquerra i, tot seguit, abandonem la carretera per un camí a la dreta. Anem seguint el camí de les Fantjoanes, força planer, fins a arribar al coll de la Fontcalda (381 m). 

Riu Canaletes (la Fontcalda)

El GR segueix el camí vell en franca davallada, on hi ha el pas de la via del tren de la RENFE de Val de Zafan, actualment abandonat. En aquest punt, seguim el traçat de la via verda de la Terra Alta en direcció sud-est. Travessem un túnel d'uns 60 metres de llargària. A l'altra banda, abandonem la via verda i baixem al riu Canaletes junt al pont de la via. Trobem una petita font. Travessem el riu per unes pedres; som als Estrets de Baix de la Fontcalda (175 m). Tot seguit, arribem al Santuari de la Fontcalda (163 m), amb el seu balneari. Al peu del riu Canaletes trobem la deu d'aigua calenta mineromedicinal que donà nom a l'indret; l'aigua neix a 32 graus, la font es coneix popularment amb el nom de la "Font dels Xorros". El santuari està documentat des del segle XIV quan l'ordre dels Trinitaris va fundar-hi una comunitat monàstica; l'església actual fou construïda l'any 1753, d'estil neoclàssic. 
El GR segueix pel fons d'un espectacular engorjat per on discorre el riu Canaletes; passem pels anomenats Estrets de Dalt de la Fontcalda (160 m), al fons podem veure les Agulles de Bot. Més endavant, arribem a l'aiguabarreig de la Vall del Frare amb el riu Canaletes. Arribem a una pista que mena a l'Àrea interpretativa de la vall de la Jepa; la seguim a l'esquerra, és el camí de la Vall del Frare. La pista gira cap a ponent en suau ascens, i en pocs minuts assolim l'antiga Estació de Prat de Comte on arriba la ctra. T-361 des de Prat de Comte (193 m). L'estació està abandonada però disposa de parc infantil i taules de pícnic. Final de la segona etapa del GR 171.INFORMACIÓ DESTACADA         

Dificultat:  **  (19,410 km)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 904 m) (- 1.030 m).

Organitza: Vocalia de Senders.
DESCÀRREGUES


Paüls - la Fontcalda - Estació de Prat de Comte      

Full de ruta 2ª etapa, Paüls - la Fontcalda - Estació de Prat de Comte

Track GPS 2ª etapa, Paüls - la Fontcalda - Estació de Prat de Comte

Track GPS en format GPX per a mòbils

Àlbum de fotos 2ª etapa, Paüls - la Fontcalda - Estació de Prat de Comte