Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

14 de setembre del 2016

5a etapa:     Solsona - Sant Llorenç de Morunys       (25,980 km)
 
Diumenge, 22 de gener

Cinquena etapa dels Senders del 1714, que transcorre íntegrament per la comarca del Solsonès. Es tracta d'un magnífic recorregut entre les poblacions de Solsona i Sant Llorenç de Morunys, amb àmplies i espectaculars vistes sobre les serres que coronen el nord de la comarca, especialment les de Port del Comte, i les serres del Verd i de Busa, i emmarcat dins d'uns paratges rics en excursions i descobertes. L'itinerari, que discorre 
Castell de Lladurs i ermita de Sant Martí
a més pels municipis de Lladurs i Odèn, recorre molts trams del sender de gran recorregut GR 7. Iniciarem aquest ascens cap a Sant Llorenç de Morunys, entre el Cardener i la Ribera Salada, en direcció al Coll de Jou, tot passant per indrets interessants com el castell de Lladurs, l'Hostal del Cap del Pla, avui convertit en restaurant de bona cuina catalana, l'Hostal del Vent, i la preciosa ermita romànica de Sant Serni del Grau o de Vilamantells, abans de davallar a Sant Llorenç de Morunys tot creuant el Serrat de la Creueta.
Sortim de Solsona pel carrer del Berguedà, a la banda de tramuntana de la població (690 m), i anem ascendint molt suaument en direcció nord cap el Serrat de Sant Bartomeu. Deixem Ca l'Espolsa a mà dreta i seguim fis a una pista que seguirem cap a llevant, on trobem el mas Vent Serè (739 m). Seguim aquesta pista deixant masos a banda i banda com Cal Sastre Quel i Can Ribalta, tot revoltant el Serrat de Sant Bartomeu que tenim a l'esquerra, fins que sortim a una altra pista: és el Camí de Mascaró, que seguirem cap a la dreta. Passem una bassa (a mà dreta) i creuem el Clot de la Parra. Més amunt, creuem la Rasa de Meix on hi ha una cruïlla de pistes. Seguim direcció nord i passem per La Caseta de Baix (727 m). Després de travessar una línia elèctrica, anem ascendint cap a la Masoveria de Borrells (882 m) i passem sota les restes del Castell de Lladurs (s. XI) i la primitiva església de Sant Martí, situat dalt del Serrat del Castell (895 m).
Arribem tot seguit a l'extens Pla de Riard, punt on girem cap a la dreta i anirem revoltant els Camps de Cavallol per la banda de llevant. Seguim direcció nord pel Camí de Vilanova fins que el deixem per continuar el curs de la Rasa de Canadilla, sempre en direcció nord. Trobem la font Canadilla (984 m) i anem seguint el rierol tot ascendint suaument fins que sortim a una pista: és el Camí de la Salada Vella (1.093 m). Ara seguim aquest camí, travessant l'anomenat Camp de l'Hostal, fins a sortir a la carretera LV-4241b on trobem el famós Hostal del Cap del Pla (1.120 m), avui convertit en restaurant. Un camí a mà dreta ascendeix al Coll de l'Hostal (1.237 m). Travessem la pista i continuem ascendint per la Serreta de la Caseta fins a sortir a una cruïlla de pistes: seguim direcció nord en suau ascensió cap el Serrat de Prat d'Estaques, sempre pel costat de ponent de la carretera. Travessem el Prat d'Estaques (1.320 m) i
Ermita de Sant Serni del Grau
sortim de nou a la carretera, que travessem, just on trobem el deshabitat Hostal del Vent (1.280 m). Ara seguim el traçat de l'antic camí ral de Solsona a Sant Llorenç de Morunys, en suau descens al principi, i que torna a remuntar fins a l'ampli Pla de la Batalla (1.263 m). L'itinerari es manté prop de la carretera, que queda a l'esquerra. De la dreta es desprèn l'espectacular fondalada de la vall de Vilamala, amb l'embassament de la Llosa del Cavall i la serra de Busa com a teló de fons.
Ara travessem el Serrat de l'Hostal, molt a prop de la carretera (a l'altra banda hi ha l'Hostalnou de Canalda) fins que sortim a la mateixa carretera que seguirem en clar ascens uns 600 metres. Passem per la font de Fenarals, a la cuneta, i assolim el Revolt de Fenarals (1.373 m), punt més alt de l'excursió. Aquí abandonem la carretera i tombem a la dreta pel Camí de Sòbol en clar descens, seguint el traçat del GR 7. Travessem la Serra Llarga i diferents torrentades tot resseguint el vessant solell de la Creu del Codó, perdent alçada a través d'un peculiar paisatge de conglomerats, on creix un alzinar. Arribem al Coll de la Creu de Canalda (1.091 m) i sortim a la pista asfaltada que duu al Santuari de Lord. La seguim a l'esquerra fins que sortim a l'ermita romànica de Sant Serni del Grau (s. XI) (1.045 m). Abandonem la pista i passem a frec del temple baixant per un camí ample cap a llevant entrant ja a la població de Sant Llorenç de Morunys. Baixem pel carrer dels Emprius, carrer de la Serra del Verd, carrer de les Set Riberetes i Passeig de Cal Sant, fins arribar al Portal de l'Estudi. Girem a la dreta fins arribar al Portal de la Capella i la Plaça del Mur (912 m). Final de la cinquena etapa dels Senders del 1714 (2ª part).
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  ***  (25,980 kms)  (+/- 7,5 hores)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.244 m) (- 987 m).
Organitza: Vocalia de Senders
 
 
 

DESCÀRREGUES

Solsona - Sant Llorenç de Morunys  

Full de ruta de la 5ª etapa, Solsona - Sant Llorenç de Morunys 

Track GPS 5ª etapa, Solsona - Sant Llorenç de Morunys 


Àlbum de fotos 5ª etapa, Solsona - Sant Llorenç de Morunys  


 
  PROPERA ETAPA