Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

4 de juny del 2014


 
VOCALIA DE SENDERS       
Senders de Gran Recorregut      



 Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      



2a etapa.     Monestir de Montserrat - El Pont de Vilomara    (27,390 km)
Un bell recorregut, seguint la traça del GR 4, pel vessant nord del massís montserratí fins a El Pont de Vilomara, tot gaudint dels idíl·lics patatges de Vallhonesta


Diumenge, 26 d'octubre


Després d'haver remenat les dependències del monestir de Montserrat per si trobem indicis del Sant Greal, iniciarem aquesta segona etapa, seguint un itinerari romeu que ens menerà fins a l'Església Parroquial de la Mare de Déu de la Divina Gràcia, al Pont de Vilomara. Des de la plaça de la Creu del Monestir (721 m), enfilarem el camí esglaonat que puja cap a Sant Benet, per les Escales dels Pobres, tot passant per l'estret Pas dels Francesos fins arribar a la plaça de Santa Anna, on a l'esquerra resta l'ermita de Santa Anna (visita recomenada). Seguim remuntant les escales que ens meneran a l'antiga ermita de Sant Benet (969 m), avui convertida en refugi per als escaladors, i enclavada en un racó privilegiat sota les grans roques de la regió de Tebaida.

                         Ermita de Santa Cecília de Montserrat
 Després de repassar el nombre d'esglaons ascendits (per si hi coincidim tots), sortirem de Sant Benet per remuntar la canal de Sant Salvador, o de la Roca de l'Elefant, i ens aproparem a la curiosa ermita de Sant Salvador, que ens ofereix una espectacular visió de la Roca de la Mòmia. Continuem l'ascens per creuar el collet de Sant Salvador i davallar per darrera la Roca de l'Elefant, fins arribar al coll de la Canal Plana (1.020 m), punt on prendrem a la dreta l'estreta i vertiginosa Canal Plana (que no sabem d'on prové el nom de "Plana"), i que ens portarà a trobar el Camí de l'Arrel, que segueix el traçat del GR 4. Marxarem a l'esquerra cap el Serrat de les Barretines, tot resseguint els contraforts d'una de les zones més espectaculars de Montserrat, com són la Paret dels Diables, el Serrat del Patriarca i la gran Paret de Sant Jeroni, als peus de la qual trobem les restes de l'ermita de Santa Cecília (667 m), bon punt per descansar i buscar el Greal.
 
A partir de Santa Cecília, ja no abandonarem el traçat del GR 4 fins al Pont de Vilomara. Seguim el camí de Can Martorell, passant prop de les coves de Santa Cecília i, en una suau i perllongada davallada, el GR ens duu a les urbanitzacions de Can Prat i Sant Cristòfol, on veiem molt a prop l'ermita de Sant Cristòfol de Castellbell (348 m). Tot seguit, travessem el Pla de Masroig i girem a l'esquerra pel Camí de Cal Macari, que ens mena al Pla de les Botges i a la Plana de Sant Jaume, on descobrirem l'ermita de Sant Jaume de Castellbell, joia del romànic del segle XII (269 m). Sortim a la carretera BV-1122 que seguirem uns dos-cents metres fins a sortir, per l'esquerra, al camí de Can Beu. Després de passar per les granges de Can Beu, arribarem a la població de Sant Vicenç de Castellet, tot passant primer pel Raval del Gravat, un conjunt de masos, i pels polígons industrials que trobem a mà esquerra, sota les Muntanyes Russes. Travessem Sant Vicenç de Castellet (168 m) d'est a oest, creuant el riu Llobregat per sobre el pont. Passem per la plaça de l'Ajuntament i travessem per un túnel la línia de tren Barcelona-Manresa. Sortim de la població, entre conreus, pel Camí de Sant Jaume de Vallhonesta. Tot seguit, passem sobre l'autopista amb una bona panoràmica de Montserrat cap a ponent. 
 Sant Pere de Vallhonesta
Després de passar pels masos de Can Noguera i Cal Miquel Gras, arribem a la modesta església romànica de Sant Pere de Vallhonesta (353 m), situada al vessant meridional de la vall del  torrent de Rubió i dominant el petit enclavament dels masos de Vallhonesta. Al costat de l'església es troba Can Campaner, que feia les funcions de casa del capellà i rectoria de l’ermita.


Anem baixant per la pista i creuem el torrent de Rubió, tot passant per les cases del veïnat de Vallhonesta. Passat Ca l'Ambròs, deixem la pista i tornem a remuntar per la dreta fins arribar a les restes de l’antic hostal i de l’ermita de Sant Jaume de Vallhonesta (490 m), que separa els termes municipals de Sant Vicenç de Castellet, Mura i El Pont de Vilomara. Des del conjunt de Sant Jaume de Vallhonesta, seguirem, en suau davallada, el traçat de l'històric camí ral de Barcelona a Manresa que transcorre quasi íntegrament per carenes, permetent àmplies panoràmiques de la Serra de l’Obac, el Vallès, el Baix Llobregat i el Pla de Bages. Travessant el Serrat dels Crostons i el Serrat dels Trons arribarem finalment al Pont de Vilomara (196 m). Final de la segona etapa a la recerca del Sant Greal.




INFORMACIÓ DESTACADA

Dificultat:  **

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 843 m) (- 1.354 m).
 
Organitza: Vocalia de Senders.




 


Full de ruta de la 2ª etapa, Monestir de Montserrat - El Pont de Vilomara 

Track GPS 2ª etapa, Monestir de Montserrat - El Pont de Vilomara 

Àlbum de fotos 2ª etapa, Monestir de Montserrat - El Pont de Vilomara