Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

18 de novembre del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


El Camí dels Bons Homes (GR-7, GR-107)

Sisena etapa. Gréixer (Bagà) - Ardòvol (26,050 km)


Diumenge, dia 16 de març


A la carretera de Coll de Pal, a uns quatre kms. de Bagà, trobem una pista a l’esquerra que puja al petit nucli de Gréixer (1.100 m); aquí iniciarem l’etapa. Pujarem cap al coll d’Escriu (1.500 m), baixarem cap a la casa d’Escriu (1.300 m), i tot seguit tornarem a pujar cap al refugi de Sant Jordi (1.560 m) i el coll del Pendís (1.764 m). Des del coll, baixarem cap al refugi dels Cortals (1.600 m) i la font de l’Ingla (1.300 m). Tot seguit, continuem cap a Bellver de Cerdanya (1.060 m).

Fundada el 1225, Bellver de Cerdanya es troba en una important cruïlla de comunicacions: el camí ral que seguia el curs del Segre - antiga Strata Ceretana romana – i la Via Bergistana, que venia del coll de Pendís, bàsicament ramadera. D’aquesta època medieval, en resta una part de les muralles que envoltaven l’actual nucli antic, molt pintoresc i ben conservat.

Proseguim la nostra caminada cap al poble de Prullans (1.100 m), i acabarem al llogaret d’Ardòvol (1.300 m).



Dificultat
: **

Desnivells acumulats aproximats
: (+1.270 m) (-950 m).

Organitza: Vocalia de Senders

Vocals
: Robert Rué, Hermógenes Diez, Enric Cortés, i Joan Perich.



 
Bellver de Cerdanya, vila medieval enturonada


Bellver de Cerdanya és un municipi de la comarca de la Baixa Cerdanya. El municipi és un conglomerat de diferents pobles, masies aïllades i llogarrets diversos que conformen un dels més grans municipis de la comarca. Bellver és el principal nucli de la subcomarca de la Batllia, situada al sud-oest de la Cerdanya, i que també inclou els municipis de Prullans i Riu de Cerdanya. Aquesta porció sudenca de la comarca també l'anomenen els bellverencs "Petita Cerdanya". Administrativament pertany a la província de Lleida, encara que els lligams històrics i geogràfics la vinculen estretament a Puigcerdà, capital de la comarca, a La Seu d'Urgell i a Ripoll i Vic, més enllà de la Collada de Tosses. Bellver es troba a mig camí de Puigcerdà i la Seu d'Urgell.

A Bellver, els romans i els àrabs hi deixaren petja, i els francs en la formació del comptat de Cerdanya al segle VIII. Al final del XII va sofrir saqueigs per part del compte de Foix i el vescompte de Castellbò, amb l'ajut de càtars, enfrontats al bisbe d'Urgell. Al XIII foren els càtars els qui s'hi refugiaren. Als segles XVI i XVII va veure les lluites entre nyerros i cadells, i al XVII i el XVIII va ser ocupat pels francesos.

Bellver és una vila activa durant tot l'any. S'hi fa la fira d'Antiquaris, de Sant Llorenç (artesania), la Ramadera i la Pirineu Sport. Es pot visitar el jardí botànic i les exposicions de Ca les Monges, el parc de Monterròs i les Basses de Gallissà. També disposa de sales d'exposicions i de guies locals que fan visites pel poble i els voltants. A més del Camí dels Bons Homes, a Bellver són importants la Ruta dels Segadors i el Camí de Sant Jaume.

Llocs d'interès són la parròquia de Sant Climent, a Gréixer, les esglésies de Sant Serni de Coborriu, de Santa Maria de Talló i de Sant Esteve de Prullans; la Torre de Cadell i cal Pons (cases senyorials); els nuclis de Talló i les vistes de la Batllia i el Cadí des de Prullans, i la Baronia de Prullans.

Per tenir una idea més visual i àmplia, us convidem a que vegeu els vídeos "Imatges de la Cerdanya" i "Bellver de Cerdanya", que teniu a la columna de la dreta d'aquesta pàgina.


*
*
*