Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

3 de febrer del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT

G.R.-83. Cinquena etapa:
Les Planes d'Hostoles - Olot


EL CAMÍ DEL NORD O DEL CANIGÓ (G.R.-83). Mataró - Canigó – Prada de Conflent. La ruta de l’Exili.


Cinquena etapa. Les Planes d'Hostoles - Olot (21,700 Km)


Diumenge, dia 18 de febrer

La caminada d’avui, que passa per una de les comarques més boniques de Catalunya, la Garrotxa, la iniciem a Les Planes d’Hostoles (350 m.), situada al sud de la Serra de Finestres, entre els cingles de la Salut i el Far, territori amb un relleu força accidentat.
Sortim de Les Planes en direcció a la riera de Cogolls, a la nostra esquerra veiem el Castell d’Hostoles; hom situa, entre els primers senyors feudals d’aquest castell, Miró I, comte de Besalú. Més tard, fou fortificat pels remences durant la guerra contra Joan II, al segle XV, que va acabar amb els mals usos. Passem per l’ermita de Sant Pelegrí i pel Mas Farriol. En arribar a Cogolls, hi trobem la parròquia de Sant Cristòfol, d’origen romànic però molt modificada. El lloc és documentat el 1090, quan Ponç va fer donació al monestir de Santa María d’Amer d’una heretat situada en la parròquia de Sant Cristòfol de Cogolls. En arribar a l’Estanyol, al bell mig del cim d’un turó, s’hi alça l’ermita de Sant Salvador, relíquia de la capella del castell de Puigalder. Històricament, aquest castell té molta connexió amb el d’Hostoles que li és proper. Ambdós esmentats en el testament sacramental de Bernat “Tallaferro” comte de Besalú, fet públic el 1021, on deixava dites propietats al seu hereu Guillem.
Entrem ja a la zona volcànica de la Garrotxa i ben aviat llepem el volcà de Santa Margarida, un dels més importants del sector, la boca del qual té uns 2000 metres de perímetre, trobant-se al mig del pla format pel cràter l’església de Santa Margarida, d’origen romànic i sufragària de la de Sant Miquel Sacot, que queda al costat del camí, també d’origen romànic i esmentada ja el 979 en un document de donació dels béns del comte Miró II de Besalú, bisbe de Girona, a Sant Pere de Camprodon.
Seguim cap a can Xei i ens endinsem per la fageda en direcció a Olot (430 m.), capital de la comarca, situat al bell mig de la zona volcànica de la Garrotxa entre els volcans Montolivet, Montsacopa i la Garrinada.



Dificultat: *

Desnivells acumulats aproximats: (+ 700 m) (– 620 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Robert Rué, Hermógenes Díez, Enric Cortés, Joan Perich



PROPERA ETAPA
Diumenge, dia 18 de març
Olot – Beget (25,250 km)


ETAPES QUE RESTEN

7ª etapa 22 d’abril... BEGET - PRATS DE MOLLÓ
8ª etapa 20 de maig... PRATS DE MOLLÓ - MARIALLES - COLL DE JOU
9ª etapa 17 de juny... MARIALLES - CANIGÓ - TAURINYÀ - PRADA DE CONFLENT
10ª etapa 8 de juliol... DINAR DE GERMANOR (etapa a determinar)