Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

15 de gener del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT

G.R.-83. Quarta etapa:
Osor - Les Planes d'Hostoles


EL CAMÍ DEL NORD O DEL CANIGÓ (G.R.-83). Mataró - Canigó – Prada de Conflent. La ruta de l’Exili.

Quarta etapa. Osor - Les Planes d'Hostoles (20,300 Km)

Diumenge, dia 21 de gener


Dins el terme d'Osor (350 m), seguint el vell camí que uneix les valls d'Osor i Susqueda i just abans d'arribar al coll de Nafré (600 m), trobem la capella de la Mare de Déu del Part, bastida abans del 1687 i restaurada al segle XIX, avui pràcticament en runes. Arribats al coll, a la seva part superior, a uns 3 quilòmetres, hi destaca el Santuari de la Mare de Déu del Coll. Constitueix un magnífic mirador sobre la vall de Susqueda, els cingles del Far, la vall d'Osor i el massís de Solterra. El lloc pertanyia al monestir d'Amer ja abans del 860 i I'església de Santa Maria és esmentada al 1184 i al 1187, època en què fou bastit I'edifici i s'hi instituí un priorat benedictí filial de I'abadia d'Amer. L'església és un notable edifici romànic, de la fi del segle XII, de pedra grossa i ben tallada, amb un airós campanar d'espadanya de dos pisos sobre la façana i un absis a lIevant; la volta mostra reparacions fetes probablement després dels terratrèmols del segle XV, que afectaren tota la comarca.
El poble de Susqueda, fet abandonar I'any 1955 i negat I'any 1961 pel pantà del mateix nom, sembla voler emergir de nou i sovint es pot albirar part de I'antiga església parroquial de Sant Vicenç, romànica, consagrada el 1068 i modificada el 1860. Coronant el portell i enfilant la cinglera, arribem al Pla de Sant Martí, on es troba el santuari i petit nucli de Sant Martí de Sacalm (806 m), anomenat d'antic de Cantallops, esmentat I'any 1197 i del qual resta una part romànica del segle XII, havent estat del tot transformat el segle XVII.
Tot i fent camí, si alcem la vista cap a l'esquerra, a l'extrem d'una impressionant cinglera, es pot veure el santuari de la Mare de Déu del Far, esmentat per primera vegada el 1269. La primitiva església fou destruïda pel terratrèmol del 1425, éssent vestit I'edifici actual en 1599-1648. L'especial situació del Far ha fet sospitar que podia haver substituït algun antic santuari o indret de cultes pagans, malgrat no es disposi hores d'ara de cap prova documental o arqueològica que ho confirmi.
Albirem el poble de Les Planes d'Hostoles (350 m), al qual arribem baixant per un camí molt pedregós i passant per sota el pont de l’antic carrilet.


Dificultat: *

Desnivells acumulats aproximats: (+ 750 m) (– 750 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Robert Rué, Hermógenes Díez, Enric Cortés, Joan Perich




PROPERA ETAPA
Diumenge, dia 18 de febrer
Les Planes d'Hostoles - Olot (21,700 km)