Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

1 de maig del 2009

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


EL CAMÍ NATURAL DE L'EBRE (GR 99)
Casp - Riumar

Desena etapa. Deltebre - Riumar (15,490 km)


DINAR DE GERMANOR



Diumenge, dia 20 de juny

El Camí Natural de l'Ebre finalitza en aquesta etapa, un recorregut llarg i pla a través del Parc Natural del Delta i els grans arrossars formats en les terres noves de l'al·luvió. Travessant els diferents barris de Deltebre, i cenyint-se a la vora de l'Ebre, es voreja el nou port pesquer del poble i es puja al petit mirador de Muntell de les Verges des d'on s'arriba al far del Garxal, desembocadura oficial de l'Ebre. Envoltant la llacuna del Garxal, part del Parc Natural , s'arriba a l'última meta del Camí Natural de l'Ebre, al passeig marítim de la urbanització Riumar.

Avançant pels principals carrers de Deltebre, s'arriba a l'embarcador dels transbordadors Garriga, que permeten creuar a la localitat de Sant Jaume d'Enveja, que es troba a l'altra banda del riu. Després d'uns metres més passejant, entrem a la petita vila de la Cava, pertanyent al municipi de Deltebre, després s'arriba de nou a la ribera i al seu passeig fluvial, que s'estén fins a sortir del nucli urbà per la rotonda situada al E de la població, a la carretera T-340. Es creua aquesta carretera per reprendre el Canal de l'Esquerra pel seu marge dret, que avança entre palmeres. Poc després, es deixa a la dreta el mas de Bonos i, una mica més enllà, el pont dels Moros o del Rei, on hi ha una zona recreativa amb bancs i aigua. En un encreuament amb una rotonda es pren la carretera de l'esquerra que condueix a la zona turística de l'embarcador de les Golondrinas.

Un passeig fluvial sobre la riba plena de petits embarcadors i punts de pesca condueix a les instal.lacions del nou port pesquer de Deltebre. Vorejant la seva dàrsena, el Camí Natural torna a la vora i arriba a una duna fòssil d'uns 5 metres d'alçada, sobre la qual s'ha condicionat el mirador del Muntell de les Verges, des del qual es pot gaudir d'una vista panoràmica de l'illa de Buda, on es troben representats tots els ambients naturals del Delta. Destaquen com a més importants les llacunes del seu interior anomenades "Galatxos", que alberguen una gran quantitat d'aus aquàtiques que utilitzen aquesta zona humida com a lloc de nidificació, hivernada i parada a l'època de les migracions. El mirador del Muntell de les Verges és el punt d'inici d'un recorregut autoguiat pel Garxal i també del camí de "Sant Jaume de l'Ebre". Des d'aquest lloc es pot observar a l'alba i al capvespre el moviment d'entrada i sortida de les aus cap als dormidors o àrees d'alimentació.

Des del mirador, es baixa i, travessant un sorral, s'arriba al cap d'un quilòmetre al Far del Garxal (antic far de Buda). La pista s'acaba en una esplanada rodona, al capdavant s'obre la Mediterrània. L'Ebre i el GR 99 acaben aquí el seu recorregut. Sent aquest lloc la pretesa desembocadura del gran Ebre, encara es pot veure vora per ambdós costats entrant al mar: pel sud hi ha les ribes de l'illa de Sant Antoni i pel nord queda el Garxal. Les dues riberes formen l'embocadura final de l'Ebre, l'anomenada Gola de Tramuntana.

Un sender interpretatiu, i amb ell el Camí Natural, gira a l'esquerra vorejant el far i recorre la vora del Garxal, on s'han disposat diversos punts d'observació de la fauna de la llacuna. El sender acaba on comença el passeig marítim de la urbanització de Riumar, punt final de l'etapa i del recorregut del GR 99 entre la localitat de Casp i el mar Mediterrani. La urbanització de Riumar s'estén diversos quilòmetres al llarg de la costa davant de la platja i molt a prop de la desembocadura de l'Ebre, en el límit est del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Les platges de Riumar conformen un sistema típic de dunes deltaiques, molt mòbils i canviants. Alhora, és un paisatge fràgil i delicat, fet i creat amb els segles, amb la força d'un riu que ha modificat paisatges, terres, homes i dones.

Dinar de cloenda. Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem el dinar de cloenda de temporada al restaurant Deltarium, dins del Parc d'Aventura i Natura Deltaventur, a Deltebre. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 15 €, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes del GR 99 us sortirà més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet.

Menú:


Entrants al centre
Canapés d’anguila fumada
Bunyols de bacallà
Calamars a la romana de la casa
Musclos al romesco

Segon plat (a triar un dels tres)
Fideuada amb llagostins
o
Paella marinera
o
Osobucco de vedella amb arròs pilaff

Postres
Menjar Blanc
(crema tradicional d’arròs, llimona i canyella)


Beguda
Vi i aigua
Cafè o infusió


Dificultat: *

Desnivells acumulats aproximats: inapreciables.

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Enric, Joan, Àngel i Montse.


Full de ruta d'aquesta 10ª Etapa Camí Natural de l'Ebre
*
*
*