Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

20 de desembre del 2007

SENDERS DE GRAN RECORREGUT


El Camí dels Bons Homes (GR-7, GR-107)

Onzena etapa. Comús - Montsegur (16,100 km)


Diumenge, dia 29 de juny

L'onzena etapa que fem aquesta temporada del Camí dels Bons Homes acaba a Montsegur, que realment serà l'última etapa del GR-107, amb la visita del castell de Montsegur; però no serà l'última de la temporada, ja que la dotzena etapa, el proper dia 13 de juliol, la reservem per fer una visita guiada al Centre Medieval i dels Càtars, a Bagà, i fer, com de costum, el dinar de germanor de fi de temporada.

L’últim cim de la terra dels càtars

Montsegur és actualment un petit poble situat al departament francès de l'Aude, format per cases de pedra ordenades en carrers estrets al peu del majestuós castell, on es va protagonitzar un dels darrers episodis de la lluita contra els càtars. A mitjan del segle XIII, Montsegur va ésser un important refugi i defensa de l'església càtara. Pel maig del 1243 va començar el setge del castell. Les tropes franceses, uns deu mil homes, van arribar a Montsegur i van encerclar tota la muntanya per evitar les entrades i les sortides de queviures, aigua i gent.

Van passar els mesos fins que pel març de 1244 davant la insuportable situació dels assetjats, es va decidir la rendició. El 16 de març va començar la sortida del castell, primer van ser les dones i els infants, després els purs i finalment els cavallers i els soldats. Al peu de la muntanya, en un prat que es coneix des de llavors com el "Prat dels Cremats" els creients que no van voler abjurar de la seva fe van ser cremats en una gran foguera.

Actualment, Montsegur continua sent molt més que un castell, sempre a mig camí entre la història i la llegenda. El castell actual, construït poc abans o poc després del 1300 pels vencedors, representa el signe que guia el pelegrí cap a l'indret de la religió perduda, cap a l'últim cim que dóna significat a tota recerca en terra càtara.

Comencem l'itinerari d'aquesta última etapa del GR-107 a Comús (Comus, 1.166 m), i la iniciem davallant cap a les Gorges de la Frau. El camí s'endinsa a les gorges, cada vegada més estretes, amb una baixada plena de rocs i de pas difícil fins arribar al punt més profund i angost de les gorges (704 m). Un cop passades, comencem la pujada i entrem al poble de Pelalh (Pelail). Travessem uns boscos humits i atapeïts de vegetació fins arribar a la carretera (980 m), ja prop de Montsegur, des d'on s'albira l'escarpat cingle i el mític castell que el corona.

Creuem el riu Lasset (870 m) per un pont i seguim per una pista asfaltada. Mes endavant, un camí ens portarà fins al poble de Montsegur (920 m). Trobem un pal indicador del Camí els Bons Homes i l'Oficina de turisme. Seguim el GR-107 que va tallant els revolts de la carretera. Al cap d'un quilòmetre, arribem al Pla dels Cremats (1.026 m), final del GR-107, just al peu del turó que té, a la part més alta, les ruïnes del castell de Montsegur, el més famós dels castells càtars.

Des del Pla dels Cremats, agafarem un corriol amb fort pendent que ens conduirà al castell. L'entrada no és gratuïta, cal abonar un peatge per poder accedir-hi. El preu és de 4,- € per persona que inclou la visita al castell i el museu, però hem aconseguit que ens ho rebaixin, com a preu de grup, a 3,20 € (per un grup mínim de 20 persones).



Dificultat: **

Desnivells acumulats aproximats: (+630 m) (-570 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

Vocals: Hermo, Enric, Àngel i Montse.

*
*
*