Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Ermita de Sant Roc (Cabassers, comarca del Priorat)

30 de juliol del 2014


 
VOCALIA DE SENDERS       
Senders de Gran Recorregut      



 Els camins secrets del Sant Greal      
 De Terrassa al Santuari de Núria a la recerca del Calze Sagrat      



9a etapa.   S. Jaume de Frontanyà - Santuari de Montgrony  (20,190 km)
Fantàstics miradors del Prepirineu entre l'Alt Berguedà i el Ripollès: ascensions als Rasos de Tubau i al Santuari de la Mare de Déu de Montgrony


Diumenge, 17 de maig

Sant Jaume de Frontanyà està situat al nord-est de la comarca del Berguedà, fent frontera amb el Ripollès. En destaca la seva església romànica de Sant Jaume, del segle XII. Però si busquem sortides per fer des de Sant Jaume de Frontanyà, la més popular és la pujada als Rasos de Tubau, al nord-est del municipi. Aquesta zona, situada a l'extrem oriental de la Serra de Catllaràs té el Pedró de Tubau o Cap de Mordolar com a punt culminant, des d'on s'albira una extraordinària panoràmica de la Serra de Montgrony, el Prepirineu Berguedà, Montserrat, Sant Llorenç del Munt, el Montseny, el Collsacabra, l’Alta Garrotxa, la Tossa d’Alp, el Cadí, el Pedraforca.... L'ascensió al Santuari de la Mare de Déu de Montgrony també ens ofereix impressionants vistes panoràmiques des del Pedraforca al Montseny.
                                                  Pedró de Tubau

Sortim des de la coneguda Fonda de Cal Marxandó, a Sant Jaume de Frontanyà (1.073 m), el poble més petit de Catalunya. Passem pel costat del majestuós monestir de Sant Jaume, d'estil romànic, gairebé tan gran com la resta del poble. Agafem, a la drea, un estret sender que en suau ascensió ens menarà fins al coll de Sant Jaume; seguirem el traçat del PR-C 51 fins al coll. En sortir del poble, deixem a la dreta el mas de Cal Vicenç, i remuntem el sender fins arribar a la carretera que porta a La Pobla de Lillet. L'agafem cap a la dreta i sortim al coll de Sant Jaume (1.152 m) (pal indicador), des d'on podem veure el poble i el Montseny al fons. Des del coll, iniciem una suau davallada i arribem a la font de la Mata, amb un generós doll d'aigua. Travessem el rec de Tubau (1.095 m) i tornem a ascendir pel camí de Tubau amb boniques vistes. La pista fa una doble ziga-zaga i passem per Can Roma (1.173 m), bonica casa reformada. Des de la casa, deixem la pista per guanyar alçada ràpidament pel llom fins assolir el camí de la Creu d'en Soler, que seguirem cap el nord-est, per sortir al coll de la Creu d'en Soler (1.313 m), on trobem una bassa d'aigua i una creu de fusta. Bones vistes.

Des del coll, abandonem la pista i seguim un sender en baixada, direcció nord, que ens porta al torrent del Sabuc (1.252 m), per tornar a pujar cap els Cingles de Tubau. Passat el torrent, remuntem amb fort desnivell fins al Pas de les Baumes (1.310 m), amb bones vistes del Pedraforca i la serra del Cadí. Tot ascendint, assolim la carena dels Rasos de Tubau, que en pocs minuts ens mena al Pedró de Tubau (1.544 m), o Cap de Mordolar, on trobem una petita capella dedicada a Sant Marc i un vèrtex geodèsic, un dels 100 cims de la FEEC. És el cim culminant dels Rasos de Tubau, situats a l'extrem oriental de la serra de Catllaràs, als límits de les comarques del Berguedà i el Ripollès. És un mirador excepcional de 360º: Pedraforca i Cadí, serra de Catllaràs, la Tossa d'Alp, serra Cavallera i els cims de l'Alta Garrotxa, Montserrat, i al davant, el nostre destí: la serra de Montgrony. Deixem el cim i comencem a baixar pels Rasos de Tubau en direcció sud-est, travessant un bosc molt clar i net de pins amb prats herbats. Arribem a la Bassa de Corrubí (1.471 m), al bell mig de la carena. A mesura que anem baixant, veiem el Taga, la serra de Montgrony i Gombrèn, allà al fons. Assolim el coll de Faig General (1.367 m), i girem a l'esquerra, tot baixant per la
  Santuari de Montgrony
Baga de Puigbò. Passem pel costat d'un faig monumental i assolim el coll de Puigbò (1.154 m). Tot seguint la pista de la Palomera, passem per la parròquia de Sant Martí de Puigbò (1.157 m), amb el mas de Puigbò, l'ermita de Sant Martí i les restes de l’antic castell de Puigbò, amb la seva vistosa torre de guaita. Seguim davallant, passant pel coll de la Canal i pel veïnat del Cortal. Tot seguit, entrem al poble de Gombrèn (906 m), on podrem descansar per afrontar el tram final.


Agafem el camí que ens portarà fins a Montgrony. Tot ascendint, seguim el camí ramader i assolim primer el coll Jubilars (1.062 m). Travessem una pista i seguim en acusat ascens; paral·lels a la riera del Forat, arribem al coll de la Cirera (1.249 m) i, travessant un bosc espès en suau davallada, assolim el coll de la Pardinella (1.229 m). Aquí trobem els senyals del GR 3, que seguirem ara fins al Santuari. Al mig del coll s’hi troba un dolmen força malmès (2300 a de C.). Seguint el GR i tot pujant pel mig del bosc, arribem a la font de la Mare de Déu (1.250 m), anomenada també la font de la Mare de Déu de la Llet. El camí voreja els cingles de l'hostatgeria del Santuari, fins arribar a la placeta del Santuari de la Mare de Déu de Montgrony (1.360 m). Paga la pena la visita del Santuari, així com de l’església romànica de Sant Pere de Montgrony presidint el Pla de Sant Pere (1.408 m), i gaudint d'unes impressionants vistes panoràmiques des del Pedraforca al Montseny. Final de la novena etapa a la recerca del Sant Greal.




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (20,190 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.154 m) (- 1.020 m).

Organitza: Vocalia de Senders.
 
 
 
 


Full de ruta de la 9ª etapa, Sant Jaume de Frontanyà - Santuari de Montgrony  

Track GPS 9ª etapa, Sant Jaume de Frontanyà - Santuari de Montgrony

Àlbum de fotos 9ª etapa, Sant Jaume de Frontanyà - Santuari de Montgrony